niedziela, 18 listopada 2012

Buleczki swinki - piggy rolls.

Takie buleczki sprawia frajdenie tylko dzieciom, ale i nie jednemu doroslemu :) Az szkoda je bylo jesc :) Wcale nie sa trudne w wykonaniu, szczerze przyznam ze ja nigdy w zyciu nie pieklam zadnych buleczek, te byly pierwsze i mimo ze wyszly krzywe i nie rowne to i tak jestem z siebie dumna :) Przepis zapozyczony ze strony http://www.mojewypieki.com - ktora kocham, ale moje biodra juz troche mniej :) Zatem do dziela :)


Skladniki:

Na ciasto drozdzowe:

400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 jajko 
200 ml naturalnego jogurtu 
100 ml ciepłego mleka 
pół łyżeczki soli 
1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)


Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. 


Na ciasto maslane:

150g maki
100g masla
 

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.


Ponadto: 

1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania  


Sposob wykonania:

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości). 


Jak wspomnialam moje wyszly koslawe ale i tak jestem z nich dumna :)

Przed pieczeniem:


Po:




Smacznego :)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz