Skladniki:
Na ciasto drozdzowe:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Na ciasto maslane:
150g maki
100g masla
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Sposob wykonania:
Ciasto
drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić,
do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm
(jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść
łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką
wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć
mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka.
Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz,
goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz
usunąć przed podaniem dziecku).
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).
Jak wspomnialam moje wyszly koslawe ale i tak jestem z nich dumna :)
Przed pieczeniem:
Po:
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz