niedziela, 16 grudnia 2012

Krakersy serowo / sezamowe / solone / z makiem - niepotrzebne skreslic :)

Pierwszy raz w zyciu postanowilam sama zrobic jakas 'przekaske do piwa' i nie zaluje :)
Krakersy na stale zagoszcza na moi stole a przepis laduje w ulubionych :)
Z ponizszych skladnikow wyjdzie ilosc jak na zdjeciu. Idealne na 2 osob na wieczor przy dobrym filmie i piwie :) Jesli macie wiecej gosci polecam podwoic porcje.

Skladniki:

1 szklanka mąki pszennej chlebowej 
1 łyżeczka cukru 
1/2 lyzeczki soli 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
40 g masła 
60 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar 
1/4 szklanki zimnej wody

Opcjonalnie: sol, mak, sezam, ziola ... co kto lubi :)


Sposob wykonania:

Wszystkie skladnikiumiescic z mikserze i zmiksowac (ale ja zagniatalam ciasto recznie, bez problemu mozna je ladnie zagniesc). Zagniatac tak dlugo, az ciasto bedzie gladie, miekkie i elastyczne. Przykryc folia spozywcza, wstawic do lodowki na jakas godzine.
Po tym czasie ciasto rozwalkowac na plaskiej blaszcze lub na papierze do pieczenia. Baaardzo cienko, grubosc ok. 1mm, ciasto moze czasem nawet 'przeswitywac'. W zaleznosci od tego jak cienko ciasto bedzie rozwalkowane krakersy beda bardziej lub mniej chrupiace. Jesli sie klei przy walkowanie podsypac troszke maka. Jesli mamy duzo ciasta oczywiscie dzielimy na porcje i walkujemy kazda porcje osobno. Rozwalkowane ciasto kroimy nozem, naszybciej i najwygodniej nozem do pizzy w kwadraty, prostokaty itp ... jaki ksztalt mamy w glowie :) Kazdy krakers nakluwamy widelcem i posypujemy tym, na co mamy ochote. Ja zrobilam mix sezamowo-makowy-solony.
Piec w temperaturze 200ºC przez 5-10min, w zaleznosci od grubosci krakersa i upodoban 'chrupania'. Wieadomo kazdy piekarnik jest inny, ja pieklam moje przez 5 min w temp. 190ºC, i nastepne 5 min w temp. 200ºC.

 Smacznego :)



 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz