wtorek, 25 czerwca 2013

Pierogi z miesem - pychotka :)

Dzis zrobilam pierogi z miesem :) Wyszly pyszne, pierwszt raz uzylam mojej masyznki do mielenia miesa :)

Moj farsz skladal sie ze zrobioych wczesniej kuleczek miesa mielonego (ok 8 sztuk malych klopsikow), pozostalych po obiedzie, jak rowniez pozostalsci po wczorajszym kurczaku - dokladnie pozostala nam 1 piers _ skrzydelka i troche mieska na korpusie :) Do tego dolozylam 2 duze cebule zeszklone na maselku + 2 zabki czosnku.
Calosc razem zmielilam, a zeby nie bylo az tak suche dodalam 5 lyzek rosolku :)

Doprawic do smaku sola, pieprzem i gotowe :) Farsz wyszedl pyszny :) 
Wystarczylo go na 40 sredniej wielkosci piergow (od szklanki z piwa), gdybym nie podjadala farszu zapewne wystarczyloby na ok. 50 sztuk :)

Skladniki na pyszne, elastyczne ciasto:

Składniki na ciasto: (ok. 50 sztuk pierogow)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody*
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju 

Zagniesc lub zmiksowac na malych obrotach.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. 

Pyszne :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz