sobota, 17 listopada 2012

Angielski Raspberry & milk chocolate cheesecake, czyli sernik z malinami i mleczna czekolada

Moj pierwszy kulinarny wpis :)

Osobiscie nie jestem fanka polskich sernikow, o angielskich wiedzialam bardzo niewiele.
Zawsze na nie patrzylam (gotowce) w sklepie ale nie kusilo zeby kupic.
Pewnego dnia postanowilam mojemu przyszlemu mezowi zrobic polski sernik. Jego reakcja byla dziwna :) Stwierdzil ze to nie cheesecake :) Zaczelam sie szukac przepisow na angielski sernik. Okazlo sie ze jest MEGA prosty "w obsludze" :) i PYSZNY :)


Skladniki:

180g digestive biscuits (polskie np. ciasteczka LU GO)
75 g stopionego masla
100g mlecznej czekolady
300g serka typu Philadephia albo tanszego odpowiednika (ja uzywam osobiscie tanszych)
200ml  double cream czyli kremowki
75g cukru
150g malin (jak nie ma seznowu uzywam puszkowych)
cukier puder opcjonalnie

Sposob wykonania:

 Pokruszyc ciasteczka w mikserze lub recznie (ja wole recznie), rozpuscic maslo w rondelku.
W tym czasie mozna rozpuscic czekolade w mikrofalowce (2 minuty powinny wystarczyc) lub w kapieli wodnej. Polaczyc maslo z pokruszonymi ciasteczkami i przelozyc do okraglej formy srednicy 20 cm (max. 22cm). Mocno docisnac lyzka badz tluczkiem do miesca (strona bez 'kolcow' :) tak aby baza byla solidna. Serek + smietane + cukier zmiksowac az bedzie sztywna, ale uwazac zeby nie ubic za mocno. Do ubitej masy dodac maliny i roztopiana czekolade i delikatnie wymieszac. Przelozyc na ciesteczkowa baze, wygladzic, mozna ewentualnie udekorowac reszta roztopionej czekolady, co ja dzis uczynilam :)
2 godz. do lodowki i gotowe :)

Moj wlasnie sie chlodzi, zdjecia niedlugo.  

  

Jeszcze nie dokonca 'stwardnial', niedlugo zdjecie po wyjeciu :)

 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz