sobota, 17 listopada 2012

Moja wersja burito :)

A teraz bedzie troszke po meksykansku.
Lubie bardzo meksykanska kuchnie, ale lubie tez tworzyc moje wlasne wersje burito :)
Nie wiem nawet czy mozna to nazwac burito, ale to najbardziej zblizona nazwa na jaka moge wpasc przy tym daniu :)


 Skladniki:

500g miesa mielonego
puszka kukurydzy (mala wystarczy)
puszka czerwonej fasoli (lub tzn. baked beans w UK)
1 cebula
salsa (gotowa) lub mozna zrobic jak kto woli
ketchup
gotowe tortille
kubeczek maly smietany
zolty ser, najlepiej typu cheddar ale nie koniecznie
odrobina maslo albo inny tluszcz do smazenia
opcjonalnie przyprawy, jakies chili, pieprz, sol, troche czosnku w proszku etc. co kto lubi


Sposob przygotowania:

Cebule pokroic w kostke, zeszklic na maselku lub innym tluszczu. Dodac do tego mieso mielone, smazyc az bedzie brazowe. W UK jest takie cos jak OXO, taka przyprawa w kosteczce do miesa wolowego, zawsze jak robie cos z mielonym dodaje to do miesa. Nie wiem czy w Polsce jest takie cos dostepne, zrobie research :) Doprawic mieso do smaku, sol, pieprz, troche chilli, co kto lubi.
Nastepne do tego dorzucic kukurydze, fasole czerwona, gotowy sos salsa (ale nie caly, tak 3/4 sloika - reszta bedzie nam potrzebna pozniej). Mozna troche ketchupu dodac, pikatnego najlepiej ale niekoniecznie. W tym czasie podgrzac tortille w mikrofalowce lub piekarniku aby lepiej sie zwijalo.
Nakladamy gotowy farsz na tortille i zwijamy. Ukladamy ciasno w naczyniu zaroodpornym.
W miseczce mieszamu reszte salsy + smietane i rozprowadzamy na zwinietych tortillach.
Trzemy zolty ser na tarce, posypujemy i do piekarnika na jakies 20 min - 180 stopni.



Przepraszam za jakosc zdjec poki co beda komorkowe, ale niedlugo to sie zmieni :)

Tak wyglada gotowy farsz. 
U mnie dzisiaj nie bylo czerwonej fasolki wiec uzylam baked beans.





Zwiniete po mojemu buritoski :)




A tak wyglada produkt gotowy :)





SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz