sobota, 17 listopada 2012

Quiche (kisz) z kurczakiem i szpinakiem

Uwielbiam quiche, kocham jego rozne wariacje smakowe, czesto gosci w moim domu. Jadalne zarowno na cieplo jak i na zimno, co jest mi bardzo na reke, gdy nie mam czasu na gotowanie :)
Jedno z moich ulubionych polaczen dzisiaj na blogu :) Kurczak ze szpinakiem z odrobina pieczarek.


Skladniki:

Ciasto:

30 dag maki
1 jajko
20 dag masla
szczypta soli

Jak nie ma sie czasu mozna uzyc shortcrust pastry.

Sos:

1/2 szklanki smietany 18% lub double cream
1/2 szklanki mleka
4 jajka
galka muszkatalowa
sol i pieprz do smaku

Nadzienie:

W tym wypadku:

peczek szpinaku
piersc z kurczaka
2 pieczarki
6 pomidorkow koktajlowych lub maly zwykly pomidor
pol cebuli


Sposob przygotowania:

Ciasto : zagniesc i wlozyc do lodowkina godzinke.
Piers z kurczaka podsmazyc na patelni, dodac cebulke, pieczarki, na koniec szpinak az odprauje.
Wyjac ciasto z lodowki, rozwalkowac, wylozyc na naczynie zaroodporne okragle.
Wylozyc nadzienie, dodac pokrojone pomidorki.
Polewamy jajecznym sosek i do pieca na 30 min - 200 stopni :)



Przed pieczeniem:


Sosik :)


Efekt koncowy :) 
Poki co brak zdjec "w przekroju" ale niedlugo sie pojawia :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz