Jedno z moich ulubionych polaczen dzisiaj na blogu :) Kurczak ze szpinakiem z odrobina pieczarek.
Skladniki:
Ciasto:
30 dag maki
1 jajko
20 dag masla
szczypta soli
Jak nie ma sie czasu mozna uzyc shortcrust pastry.
Sos:
1/2 szklanki smietany 18% lub double cream
1/2 szklanki mleka
4 jajka
galka muszkatalowa
sol i pieprz do smaku
Nadzienie:
W tym wypadku:
peczek szpinaku
piersc z kurczaka
2 pieczarki
6 pomidorkow koktajlowych lub maly zwykly pomidor
pol cebuli
Sposob przygotowania:
Ciasto : zagniesc i wlozyc do lodowkina godzinke.
Piers z kurczaka podsmazyc na patelni, dodac cebulke, pieczarki, na koniec szpinak az odprauje.
Wyjac ciasto z lodowki, rozwalkowac, wylozyc na naczynie zaroodporne okragle.
Wylozyc nadzienie, dodac pokrojone pomidorki.
Polewamy jajecznym sosek i do pieca na 30 min - 200 stopni :)
Przed pieczeniem:
Sosik :)
Efekt koncowy :)
Poki co brak zdjec "w przekroju" ale niedlugo sie pojawia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz